FastMail instellen op je iPhone of iPad

NB: zorg er voor dat je de nieuwste versie van iOS geïnstalleerd hebt. Werk je met een oudere versie gebruik dan deze Server names and ports.

FastMail account toevoegen

• open je ‘Instellingen’ app
  • ga naar ‘Mail’
  • ga naar ‘Accounts’
  • klik op ‘Nieuwe account’
  • klik op ‘Anders’
  • klik op ‘Voeg mailaccount toe’
  • vul je gegevens in:
    • vul je naam of bedrijfsnaam in (dit is de naam die te zien is als afzender van de e-mail die je verstuurt)
    • vul het e-mailadres in van de account die je aan het instellen bent – gebruik de volledige naam, bv ‘[email protected]
    • vul het ‘Wachtwoord’ in – dit is het ‘app-wachtwoord’ dat je apart ontvangen hebt voor elk programma of apparaat waar je de FastMail e-mail in wil gebruiken – wanneer je bijvoorbeeld FastMail op je laptop gebruikt dan krijg je daar een ander wachtwoord voor dan wanneer je het op een smartphone gebruikt – elk programma of apparaat heeft zijn eigen unieke app-wachtwoord
    • vul een ‘Beschrijving’ in (alleen voor eigen gebruik – anderen zien dit niet)
  • klik op ‘Volgende’
  • vul onder ‘Server inkomende post’ in:
    • Hostnaam: imap.fastmail.com
    • Gebruikersnaam: je e-mailadres van het account dat je aan het instellen bent
    • Wachtwoord: staat al ingevuld – laten staan
  •  vul onder ‘Server uitgaande post’ in:
    • Hostnaam: smtp.fastmail.com
    • Gebruikersnaam: vul ook hier het e-mailadres in van het account dat je aan het instellen bent
    • Wachtwoord: vul nogmaals het app-wachtwoord in
  • klik op ‘Volgende’
  • iOS zal nu de verbinding met FastMail controleren
  • selecteer de apps die je wil gebruiken met dit e-mail account – in de meeste gevallen zal dit alleen e-mail zijn, dus laat ‘Notities’ uit staan
  • klik vervolgens op ‘Bewaar’

Je FastMail account is toegevoegd en klaar voor gebruik. Open de ‘Mail’ app om je e-mail te gebruiken.

FastMail account toevoegen – uitgebreide versie

In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat het na installatie niet lukt om mail te versturen. Je krijgt dan een foutmelding. Verwijder in dat geval de FastMail account van je iOS apparaat en probeer het opnieuw met onderstaande handleiding.

• open je ‘Instellingen’ app
  • ga naar ‘Mail’
  • ga naar ‘Accounts’
  • klik op ‘Nieuwe account’
  • klik op ‘Anders’
  • klik op ‘Voeg mailaccount toe’
  • vul je gegevens in:
    • vul je naam of bedrijfsnaam in (dit is de naam die te zien is als afzender van de e-mail die je verstuurt)
    • vul het e-mailadres in van de account die je aan het instellen bent – gebruik de volledige naam, bv ‘[email protected]
    • vul het ‘Wachtwoord’ in – dit is het ‘app-wachtwoord’ dat je apart ontvangen hebt voor elk programma of apparaat waar je de FastMail e-mail in wil gebruiken – wanneer je bijvoorbeeld FastMail op je laptop gebruikt dan krijg je daar een ander wachtwoord voor dan wanneer je het op een smartphone gebruikt – elk programma of apparaat heeft zijn eigen unieke app-wachtwoord
    • vul een ‘Beschrijving’ in (alleen voor eigen gebruik – anderen zien dit niet)
  • klik op ‘Volgende’
  • vul vervolgens onder ‘Server inkomende post’ in:
    • Hostnaam: imap.fastmail.com
    • Gebruikersnaam: je e-mailadres van het account dat je aan het instellen bent
    • Wachtwoord: staat al ingevuld – laten staan
  • vul vervolgens onder ‘Server uitgaande post’ in:
    • Hostnaam: smtp.fastmail.com
    • Gebruikersnaam: BELANGRIJK: vul hier niets in!
    • Wachtwoord: BELANGRIJK: vul hier niets in!
  • klik op ‘Volgende’
  • iOS zal nu de verbinding met FastMail controleren
  • selecteer de apps die je wil gebruiken met dit e-mail account – in de meeste gevallen zal dit alleen e-mail zijn, dus laat ‘Notities’ uitstaan
  • klik vervolgens op ‘Bewaar’

SMTP server instellen

Omdat we hierboven bewust geen gebruikersnaam en wachtwoord hebben ingevuld, moeten we dit nu alsnog doen:

• als het goed is zit je nog in het ‘Accounts’ scherm, zo niet, ga terug naar ‘Instellingen > Mail > Accounts’
  • selecteer je zojuist toegevoegde account
  • klik onder ‘IMAP’ nogmaals op de account
  • klik onder ‘Server uitgaande post’ op ‘smtp.fastmail.com’
  • klik onder ‘Hoofdserver’ op ‘smtp.fastmail.com’
  • vul de volgende gegevens in:
    • Gebruikersnaam: je e-mailadres van het account dat je aan het instellen bent
    • Wachtwoord: vul hier opnieuw het unieke app-wachtwoord in
    • Gebruik SSL: aan
    • Identiteitscontrole: niets aan wijzigen
    • Serverpoort: 465
  • klik op ‘Gereed’

Je FastMail account is toegevoegd en klaar voor gebruik. Open de ‘Mail’ app om je e-mail te gebruiken.